Propunere de regulament pentru o comunitate IRC

Am o mică comunitate IRC din 2015 (probabil din 2014, nu îmi amintesc). Am şi multă experienţă ca utilizator de servere IRC. Am început să intru pe servere IRC româneşti în iulie 2002, deci acum exact 20 de ani.

Folosesc nick-ul “gasconheart” din 2002. Cea mai timpurie atestare care a supravieţuit până în zilele noastre (2022) este din 2003. În aceşti 20 de ani mi-am construit o reputaţie; bună, poate, pentru unii; proastă, cu siguranţă, pentru mulţii. A avea o identitate online aşa de prelungită în timp are şi un preţ. De câte ori nu am auzit “deci e adevărat ce se zice de tine pe aici”. Accept preţul. Văd cum alţii vin cu un nick şi în câteva săptămâni îşi strică reputaţia, primesc kick, ban sau g-line, şi se întorc cu un nick nou de pe un IP nou, s-o ia de la capăt. Ori eu pot să mă mândresc cu această continuitate. Sunt chiar mândru.

În peste 20 de ani de chat, am avut conflicte cu alţi useri, cu admini, cu operatori de canal; şi înca câte! Dar să vă spun asta: în 20 de ani nu am scos pe nimeni din lista me de /ignore, şi nu am contestat un kick, un ban, sau un g-line.

Cei care mă cunosc ştiu că sunt paşnic, amiabil, serviabil, că nu caut conflicte. Cred că pot să afirm liniştit că niciodată nu am primit pe drept un kick, ban sau g-line. “Cum adică? Să-ţi dea cineva g-line arbitrar??”. Hm, ce ar fi ciudat în asta? În mai toate aceste comunităţi IRC eşti prevenit: “a folosi acest server este un privilegiu, nu un drept”, “ne rezervăm dreptul de a te da afară fără explicaţii şi preaviz”. Simplu.

Serverele IRC nu sunt republici.

Serverele IRC nu sunt democraţii, nu sunt servicii publice. Utilizatorii nu prea au drepturi. Eu am primit kick, ban sau chiar g-line numai din motiv că sunt “popular” intr-o comunitate anume, ceea ce îi scotea din sarite pe admini. Ori pentru că joc relativ bine trivia. Când ajungi din urmă la punctaj pe un operator, sau doamne fereşte îl depăşeşti, primeşti g-line. Ce sens are să te plângi? Niciodată nu m-am plâns de un kick, ban sau g-line în 20 de ani.

Serverele IRC sunt “dictaturi”.

Depinde de owner-ul unui server IRC să vrea să fie un “dictator benevolent”. Chiar dacă există un regulament (şi majoritatea comunităţilor IRC româneşti au un regulament) voinţa owner-ului anulează regulamentul.

S-ar putea ca un owner să vrea să ofere comunităţii lui o reţea socială guvernată de norme. Adică, să se dea voluntar niţel la o parte. Pentru astfel de situaţii, vă propun acest model de regulament.

L-am redactat pentru a-l aplica în mica mea comunitate. Sunt conştient că este un efort exagerat de mare date dimensiunile reale ale comunităţii mele. Dar l-am redactat pentru a fi aplicat în comunitatea mea şi în acelaşi timp l-am scris pentru a-l oferi ca model oricui ar vrea să-l folosească, mutatis mutandis, în comunitatea sa. Sunt multe lucruri care evident nu se aplică la alţii, ca de exemplu menţiunile la flirtbot. În fine, nu ar fi greu de modificat pentru a-l potrivi altor servere IRC.

Înaintea să fac cunoscut acest regulament public pe site-ul serverului meu IRC, l-am discutat cu “locotenenţii” mei şi cu userii de încredere. Dezbaterea a fost intensă!

Sunt multe lucruri care se pot dezbate, desigur. Acest punct a fost mult discutat la mine: trebuie un op să aiba libertatea de a pune la /ignore pe alţi useri? În sfârşit s-a decis că da, că are voie. Dar argumentele contra au fost şi ele foarte bune. Eu personal sunt ferm convins că un op trebuie să separe faţeta sa ca op de faţeta sa ca user; un op este un user în acelaşi timp.

Eu personal niciodată nu m-am folosit de ştrudel (coada de maimuţă, semnul @), adică de condiţia mea de operator de canal, pentru a rezolva problemele mele personale. Eu dau kick, ban sau g-line aceluia care este un deranj obiectiv pentru canal. Dacă eu sunt op, şi cineva mă supără pe mine personal, mă apăr cu uneltele care le are la dispoziţie orice utilizator, cum ar fi comanda /ignore.

Dacă credeţi că aveţi cu ce contribui la dezbatere, vă invit să îmi lăsaţi un mesaj în cutia de text de mai jos. De asemenea, dacă credeţi că contribuţia voastră e chiar semnificativă, vă invit să scrieţi un eseu sau un articol pentru blogul meu. L-aş publica ca din partea unui guest writer sau autor invitat.

Oricine are voia mea explicită să folosească acest text, şi să-l modifice cum crede de cuviinţă, în comunitatea sa IRC.

Text propus

PREAMBUL

Art. 1. Comunitatea acceptă sugestii pentru a îmbunătăţi acest regulament.

Art. 2. Nu trebuie să fiţi neapărat ircop pentru a contribui cu sugestii la aceasta secţiune.

Art. 3. Experienţa de a fi fost nedreptăţit pe un canal IRC poate concede înţelepciunea necesară pentru a vedea aceste chestiuni destul de clar.

Art. 4. Operatorii de canal, admin-ii şi owner-ii din alte comunităţi de chat IRC au acordul comunităţii noastre pentru a se inspira din acest regulament sau chiar şi pentru a-l copia.

Art. 5. Aceia care vor să întrebuinţeze acest text în comunităţile lor trebuie să menţioneze public că s-au inspirat sau că au preluat textual materialul din site-ul lui gasconheart.

PARTE I

Regulile canalelor #romanian şi #trivia

TITLU I

Definiţii

Art. 6. De-a lungul acestui document, termenul “comunitatea” se referă la conducerea acestei colectivităţi. Conducerea comunităţii se compune de,

  1. owner, şi

  2. locotenentul owner-ului.

Art. 6. Owner-ul acestei reţele de chat IRC este gasconheart.

Art. 7. Locotenentul owner-ului este mattf.

Art. 8. Totodată, gasconheart şi mattf sunt admin-ii reţelei. Admin-ii au autoritate asupra întregii reţele.

Art. 9. Operatorul are autoritate asupra unui canal.

  1. Operatorii canalului #romanian sunt gasconheart şi mattf.

  2. Operatorul canalului #trivia este gasconheart.

Art. 10. Se înţelege prin termenul de “user” sau utilizator acea persoană care, folosind un dispozitiv electronic, precum calculator, smartphone, iPhone, tablet, sau echivalent, şi executând un client IRC, accesează adresa irc.dot.org.es.

Art. 11. Se înţelege prin regulament sau protocol acest document.

  1. Regulamentul este creat de owner-ul reţelei, în consultaţii cu locotenentul său, operatorii de canale, şi utilizatorii de încredere.

  2. Regulamentul se va actualiza periodic.

  3. Toţi utilizatorii sunt obligaţi să cunoască regulamentul.

  4. Folosirea serverului de chat irc.dot.org.es implică acceptarea acestui regulament.

  5. Au întâietate asupra acestui regulament legile referitoare la activităţile online în ţara unde este amplasat fizic serverul.

  6. Serverul irc.dot.org.es se află amplasat fizic în Regatul Spaniol, Uniunea Europeană.

TITLU II

Relaţia dintre utilizatori

CAPITOL I

Despre limbajul acceptabil

Art. 12. Limbajul vulgar este descurajat. În viața reală, a folosi cuvântul urât în momentul potrivit este o artă. Cuvintele vulgare nu sunt interzise pe canale, ci descurajate.

CAPITOL II

Despre numele acceptabile de utilizator

Art. 13. Numele sau fragmentele de nume care indică orientarea sexuală (bi, gay, les, etc.) nu sunt interzise. Pe acest chat utilizatorii au posibilitatea să flirteze.

Art. 14. Al nostru flirt bot cam face superfluu ca utilizatorii sa includă asemenea informaţie ca parte din nick (poreclă, nume de utilizator).

Art. 15. Se îndeamnă pe utilizatori să ne întrebe despre întrebuinţarea lui flirt bot. În loc de a interzice asemenea cuvinte sau fragmente de cuvânt, avem încredere că decurgerea aşteptată a evenimentelor va face ca utilizatorii să îşi dea seama că nu e nevoie de a le folosi de vreme ce avem aici nemaipomenitul flirt bot.

CAPITOL II.2

Limba şi limbile chatului

Art. 15.2. Atât pe canalele #romanian, #trivia cât şi, în general, în tot serverul, limba nu este o condiţie.

Art. 15.3. Limba canalului #romanian nu este obligatoriu limba română.

Art. 15.4. Utilizatorii care nu ştiu limba celorlalţi utilizatori pot folosi bot-ul translator.

Art. 15.5. Admin-ii şi operatorii vor învăţa pe utilizatori cum se foloseşte bot-ul translator.

CAPITOL III

Despre relaţia dintre utilizatori

SECŢIUNE 1

Lipsa de respect şi consecinţele sale

Art. 16. Utilizatorii trebuie să se respecte.

Art. 17. Utilizatorii care jignesc sau insultă pot fi daţi afară din reţea.

Art. 18. Comunitatea nu va tolera spam-ul, propaganda, flood-ul, îndemnuri la ură, îndemnuri la a desfăşura activităţi ilegale, si nici comportamentul abuziv de nici un fel. Vezi şi Capitolul IV.

Art. 19. Comunitatea nu va tolera dezvăluirea de date personale ale utilizatorilor de către alţi utilizatori, chiar şi operatori sau admin-i, pe canale sau pe mesaje private directe.

Art. 20. Tratarea datelor personale se încadrează în competenţa Legii Organice pentru Protecţia datelor, publicată în Buletinul Oficial al Statului, nr. 298, din 14 decembrie 1999, în vigoare din 14 ianuarie 2000, şi modificată pe 6 martie 2011.

Art. 21. Operatorii de canal vor interveni mereu când se constată dezvăluirea de date personale pe serverele comunităţii noastre. Infractorul poate primi kick sau g-line pentru faptele sale, şi în cazurile grave datele infractorului, precum adresa de IP şi Internet Service Provider al său, vor fi comunicate autorităţilor.

SECŢIUNE 2

Rezolvarea conflictelor dintre utilizatori

Art. 22. Pentru a rezolva conflicte între utilizatori, utilizatorii sunt îndemnați să se adreseze unui operator de canal.

Art. 22.2. Dacă încercarea de a rezolva un conflict se produce pe canal şi aceasta se lungeşte, nu trebuie permis ca rezolvarea conflictului să fie tema dominantă din canal. În acest caz, un operator va invita pe utilizatorii implicaţi în conflict să se mute pe alt canal, fie unu existent şi gol, fie unul creat ad hoc de operator, împreună cu operatorul care mediează.

Art. 23. Utilizatorii care nu se suportă sunt rugați să se includa pe lista de ignore.

Art. 24. Articolul 23 priveşte şi pe operatorii şi admin-i.

CAPITOL IV

Atitudinea comunităţii faţă de discriminare

Art. 25. Nu o să se tolereze pe canale discriminarea de nici un fel, pe motive etnice, politice, lingvistice, naţionale, religioase, sexuale, de vârstă, profesionale, etc.

Art. 26. Comunitatea nu o să tolereze instigarea la ură pe nici un motiv. Operatorii de canal vor atenţiona verbal pe infractor. În caz în care comportamentul problematic persistă, operatorul poate să dea kick utilizatorului responsabil de comportamentul problematic, şi mai departe poate să-i dea chiar g-line.

Art. 27. Dacă ar fi nevoie, comunitatea va contacta ISP-ul utilizatorilor abuzivi şi va preda autorităţilor competente datele lor.

CAPITOL V

Despre natura relaţiei utilizatorului cu comunitate

Art. 28. A folosi acest server IRC este un privilegiu şi nu un drept.

PARTE II

Conduita așteptată de la operatorii de canal

TITLU I

Datoriile operatorilor

Art. 29. Operatorii trebuie să garanteze ordinea pe canal.

Art. 30. Conduita operatorilor trebuie să fie exemplară.

Art. 31. Comunitatea va considera mai grav dacă un operator folosește un limbaj nepotrivit sau dacă are o atitudine neadecvată, decât un utilizator.

Art. 32. Operatorii trebuie să ofere un bun venit amical noilor utilizatori.

Art. 33. Operatorii trebuie să se ofere să-i învețe comenzi IRC pe noii utilizatori.

Art. 34. Operatorii vor invăţa cu răbdare pe noii utilizatori cum se foloseşte translator bot şi flirt bot.

TITLU II

Retalierile adecvate împotriva utilizatorilor conflictivi

Art. 35. A pedepsi un utilizator cu g-line trebuie să fie mereu ultima resursă.

Art. 36. Aflat în faţa unui utilizator agasant, operatorul trebuie sa urmeze aceşti paşi şi în această ordine:

  1. Să atenţioneze verbal pe utilizatorul conflictiv, anume să-i zică să înceteze cu conduita sa indezirabilă.

  2. Să-l roage să plece de pe canal sau din reţea de bună voie până consideră că poate să se întoarcă ca să se integreze în colectivitate.

  3. Să-i dea kick din canal.

  4. Să apeleze la un admin ca să-i dea g-line.

Art. 36.2. O excepţie explicită la Art. 36 o constituie situaţia în care un operator sau un admin trebuie să reacţioneze repede la un flood evident rău-intenţionat. În acest caz este admisibil un kick sau un g-line prompt.

Art. 37. Trebuie mereu să existe un motiv pentru a da kick sau g-line unui utilizator. Operatorii trebuie să ţină minte mereu că a da afară pe cineva poate fi un gest dezagreabil şi antipatic, care poate genera în utilizator o puternică senzaţie de a fi nedreptăţit.

Art. 38. Comunitatea nu va tolera să se dea afară pe cineva numai din motive personale.

Art. 39. Utilizatorul gonit trebuie să fie un deranj obiectiv pentru canal în ansamblul său, nu numai pentru operatorul care îl dă afară.

Art. 40. Atunci când comportamentul deranjant al unui utilizator este compatibil cu activitatea unui client IRC lăsat nesupravegheat, chiar dacă este posibil ca utilizatorul să nu citească pe moment, sau de loc, mesajul, operatorul trebuie să-i comunice respectuos că urmează să fie dat afară.

Art. 41. Atâta timp cât nu este evident că comportamentul eratic se datorează activităţii umane, se va acorda beneficiul dubiului, şi se va cere scuze în timp ce se dă afară pe utilizator.

Art. 42. Că cineva este un deranj obiectiv pentru canal este greu sau chiar imposibil de a determina categoric.

Art. 43. Comunitatea apelează la buna credinţă a operatorilor în aplicarea Art. 42.

Art. 44. Operatorul trebuie sa aibă convingerea sinceră că utilizatorul pe care urmează să-l dea afară este un deranj pentru canal. Astea fiind spuse, owner-ul serverului poate considera plângerile utilizatorilor care au fost daţi afară, dacă sunt formulate respectuos, cazul lor se poate reconsidera, şi aceştia ar putea fi readmişi în colectivitatea de utilizatori ai serverului nostru.

TITLU III

Obligaţia confidenţialităţii

CAPITOL I

Informaţia privată

Art. 45. Nu se permite ca utilizatorii sau operatorii să dezvăluie pe canal informaţia transmisă prin mesaje private. Vezi şi Art. 20 şi 21 în legătură cu prevederile legii.

Art. 46. Operatorii pot deţine mai multe informaţii despre un utilizator decât un utilizator care nu este operator, cum ar putea fi informaţia de tip tehnic.

Art. 47. Nu se va tolera ca un operator să dezvăluie pe canal asemenea informaţie confidenţială.

Art. 48. Ca un operator să dezvăluie pe canal că un utilizator dă comanda /whois asupra lui sau asupra oricui altcuiva e tot una cu a copia pe canal informaţie despre un utilizator obţinută prin mesaje private.

Art. 49. Un operator care va face aşa ceva va fi avertizat prima dată, şi i se va retrage condiţia de operator în caz că insistă cu asemenea conduită.

Art. 50. Comunitatea recunoaşte dreptul oricărui utilizator de-a folosi confidenţial comenzile IRC valabile în comunicarea lui cu serverul, inclusiv comanda /whois asupra oricărui alt utilizator, operator sau admin.

Art. 50.2. Comunitatea înştiinţează pe utilizatori că chaturile, adică discuţiile petrecute pe canale, por fi salvate şi păstrate pentru monitorizarea de către operatori şi administratori. Monitorizarea chaturilor se înţelege ca un feedback care contribuie la a îmbunătăţi condiţiile generale ale chatului precum şi experienţa utilizatorilor.

CAPITOL II

Calitatea de operator ca opusă calităţii de utilizator

SECŢIUNE 1

Abuzul de calitatea de operator

Art. 51. Un operator de canal este în acelaşi timp şi un utilizator.

Art. 52. În ceea ce priveşte regulamentul comunităţii noastre, trebuie separate calitatea de utilizator de calitatea de operator.

Art. 53. Este inadmisibil ca unui utilizator să-i fie frică să fie dat afară (kick sau g-line) daca îşi explică punctul de vedere unui operator într-un privat.

Art. 54. O conversaţie într-un privat între un utilizator şi un operator este considerată o conversaţie între doi utilizatori, şi comunitatea noastra nu va admite retalieri cu puteri de operator împotriva unui utilizator motivate de conţinutul unei comunicări private între doi utilizatori, chiar dacă unul din ei mai are, ca ceva aparte, condiţia de operator.

Art. 55. Merită kick sau g-line aceia care sunt un deranj obiectiv pentru canal, şi sub nici o formă cei care supără sau sunt percepuţi că supără, pe un operator.

Art. 56. Operatorul care îşi va folosi privilegiile de operator pentru retalieri personale la o agresiune, reală sau percepută, produsă într-un mesaj privat, îşi va pierde condiţia de operator.

SECŢIUNE 2

Obligaţia unui operator de a se comporta ca un utilizator

Art. 57. Un operator care în condiţia lui de utilizator are diferenţe insurmontabile într-un privat cu alt utilizator este obligat să folosească uneltele care le are un utilizator la dispoziţie, ca de exemplu comanda /ignore.

SECŢIUNE 3

Limbajul aşteptat şi cel permis unui operator

Art. 58. Comunitatea descurajează limbajul ofensiv în general, dar în mod particular la operatori.

Art. 59. Cu o oarecare proporţionalitate, este admis ca un operator să se apere folosind şi el, punctual, un limbaj nepotrivit dacă este insultat.

Art. 60. Comunitatea nu va tolera ca un operator să folosească primul un limbaj ofensiv la adresa unui utilizator, chiar dacă utilizatorul este un deranj evident pentru canal din alte motive.

Art. 61. A fi grosolan cu utilizatorii poate să ducă la retragerea privilegiilor de operator; cu excepţia, cum scrie în Art. 59, “auto-apărării”, şi cu proporţionalitate.

Art. 62. O insultă iniţială din partea unui utilizator nu o să îndreptăţească pe un operator să insulte de zece ori mai tare, mai vulgar, mai lung, sau mai mult.

Art. 63. O insultă iniţială de la un utilizator nu o să transforme în acceptabilă o serie interminabilă de jigniri reciproce.

SECŢIUNE 4

Dobândirea calităţii de operator

Art. 64. Vizitatorilor fideli li se poate încredința temporar responsabilitatea de a fi operatori.

PARTE III

Relaţia dintre comunitatea noastră şi alte comunităţi

TITLU I

Colaborarea de indivizi particulari cu comunitatea noastră

Art. 65. Utilizatorii pot colabora cu acest server în mod permanent şi să devină şi operatori permanenţi.

Art. 66. Utilizatorul care consideră că are ceva de oferit comunităţii este rugat să ne scrie cu propunerea sa.

Art. 67. Utilizatorii por colabora cu bot-uri, jocuri, sau activităţi care ar putea îmbogăţi comunitatea.

Art. 68. Comunitatea va considera posibilitatea de a colabora cu utilizatori din domeniul calculatoarelor şi care au cunoştinţe de administrare de servere.

TITLU II

Relaţia dintre comunitatea noastră şi alte comunităţi

Art. 69. A fi operator, admin sau utilizator pe acest server IRC nu este incompatibil cu a fi utilizator, admin sau operator la alte servere IRC.

Art. 70. Nu este interzis a menţiona alte servere IRC pe canale noastre. Menţionarea lor repetată însă ar putea fi considerată ca reclamă şi utilizatorul suspectat de asemenea conduită va fi atenţionat sau dat afară.




Pagina asta a primit vizite din aceste locuri

Flag Counter

Vă rog să-mi lăsaţi un comentariu aici jos

HTML Comment Box is loading comments…

Această pagină web a fost creată cu Linux, Vim, markdown şi pandoc. Scrieţi-mi la gasconheart@sdf.org. Skype-ul meu este gasconheart@tilde.team. Discordul meu este: gasconheart#1668. Contactaţi-mă la Telegram: +34 640667425.