Pe 6 septembrie 2021 l-am intervievat pe Tomasino pe o platformă de chat text. A ieşit asta. Aici puteţi găsi originalul în engleză.
gasconheart Salve, dragi cititori. Astăzi vă ofer al patrulea interviu din această serie pentru blogul meu. Tomasino trebuia să fie al treilea, dar s-a ivit ocazia s-o intervievez pe Violeta, ceea ce nu puteam să ratez.
Astăzi vom vorbi despre calculatoare şi despre unul din subiectele mele favorite: trivia. Joc trivia pe servere IRC româneşti de vreo 19 ani. Dar trivia despre care o sa vorbim astăzi este una dintr-un fel diferit. Aşadar, bun-venit, Tomasino, şi mulţumesc pentru a-mi fi conces acest interviu! Te rog prezintă-te cititorilor mei.
tomasino Bună, gasconheart! Eu sunt tomasino, sau James Tomasino, şi fac lucruri pe internet.
gasconheart De unde anume eşti? După nume pari italian.
tomasino Sunt cetăţean italian dar şi american, dar m-am născut în SUA şi am trăit acolo toată viaţa mea până m-am stabilit în Islanda acum câţiva ani. Nu am talent pentru limbi, însă. Am studiat italiana la liceu dar niciodată nu am avut şansa s-o întrebuinţez. Dar acum învăţ islandeza şi îmi merge mai bine. Uneori chiar vorbesc un pic în islandeză în emisiunile mele.
gasconheart Oh! Islandeza trebuie să fie o limbă chiar grea. Dar am auzit de un englez care a invăţat-o în două săptămâni. Spune-ne te rog: care a fost prima ta experienţă cu calculatoarele? Câţi ani aveai? Ce calculator era?
tomasino Tatăl meu lucra pentru Magnavox când eu eram mic şi el avea acces la o grămadă de aparate electronice datorită serviciului lui şi a dezvoltat în mine un interes timpuriu pentru asta. Amintirea mea cea mai veche pe care o am pe ceva a fost pe un VIC-20. Aveam de asemenea un Tandy şi un Odyssey în acele zile aşa de tinere. Nu mi-am petrecut prea mult timp pe o maşină până când am făcut rost de un 888 şi pe urmă de un 286. Eu aveam 6 sau 7 ani şi tatăl meu m-a dus la o tabără de calculatoare la bibliotecă unde ne-au învăţat Logo şi ne-au introdus GW BASIC. Mi-am făcut un program de carduri de memorie cam pe vremea aia, mai ales prin a tasta manual lucruri de la o carte de exerciţii. Dar sincer, mă interesa mai mult Nintendo, odată ce am făcut rost de unul, şi mi-am pierdut puţin interesul pentru calculatoare până am aflat de BBS-uri câţiva ani mai încolo.
gasconheart Asta ne duce direct la următoarea mea întrebare. Cum ai aflat de SDF? De când eşti membru?
tomasino Oh wow, SDF. Am ajuns prea târziu la SDF, din păcate. Ştiu că există de prin 1987, dar eu nu eram în acea zonă şi mă concentram mai ales asupra BBS-uri locale prin dial-up în New Jersey. N-am intrat în SDF decât prin 2016 aproximativ. A fost ca o întoarcere acasă. Îmi era foarte dor de cultura BBS-urilor şi asta mi-a reaprins o pasiune care pe urmă avea să ducă la tildeverse. De un an aproximativ nu prea sunt activ la SDF, pentru că mi-am mutat aproape toată atenţia mea către tilde-urile şi la a adauga mai multe opţiuni spaţiului.
În realitate eram concentrat în principal la gopher, şi pe urmă COM împreună cu anonradio. Aveam o emisiune acolo.
gasconheart Şi eu am intrat târziu în SDF, prin 2015. Eu personal folosesc aproape numai emailul, IRC-ul, COM şi spaţiul web de aici.
Ce este un tilde?
tomasino Un tilde este un sistem de acces public, ca şi SDF, dar modelat într-un fel un pic mai clasic după un experiment care l-a făcut Paul Ford în 2014. S-a îmbătat o noapte şi a creat un server Linux searbăd şi l-a deschis pentru înregistrări publice. Se numea tilde.club şi a fost un mare succes. Astăzi tilde.club este numai unu din mai multe din aceste servere, şi tot timpul mai apare câte unul nou. Multe din ele au decis sa împartă servicii, ca reţeaua IRC, sau ştiri net (ca USENET, dar o reţea privată) şi în ansamblu se numesc Tildeverse. Eu menţin unul din aceste servere.
Când eram mai activ la SDF aveam o emisiune pe nume Alege-ţi Propria Ta Aventură. Citeam cărţi de a-ţi alege propria ta aventură, sau altceva de ficţiune interactivă, şi ascultătorii votau prin IRC sau COM ce decizii să luăm. Era o mare distracţie în grup, foarte prostească, şi am învăţat o grămadă despre audio în Linux, să emit, cu care am amestecat pasiunea mea pentru SF.
Din păcate am primit o notificare ca să încetez şi să renunţ de la ChooseCo, firma care deţine marca în proprietate. A trebuit să pun capăt emisiunii atunci. Au fost amabili totuşi în legătură cu asta şi aici este o întreagă poveste secundară care are de-a face cu Netflix, dar asta este pentru altă dată.
Pasiunea mea pentru SF după acel show m-a determinat să creez Cosmic.Voyage (accesibil de pe web, gemini, şi gopher). Aia este comunitatea mea tilde în tildeverse.
gasconheart Sper să nu mi se întâmple acelaşi lucru cu emisiunea mea the Gascony Show! A existat acum câţiva ani altă emisiune cu exact acelaşi nume.
tomasino E foarte puţin probabil. La mine au fost pagube colaterale de la un proces separat. Marca trebuia să demonstreze că îşi proteja copyright-ul, atâta tot.
gasconheart Înţeleg. Asă că audio şi Linux. Hm.
tomasino Pe măsură ce tildeverse creştea în servicii împărţite vroiam să adăugăm un radio ca anonradio la SDF, aşa că am creat TildeRadio. Eu am fost prima persoană care a emis acolo, de fapt. N-aveam arhive de loc pe vremea aia, dar era o emisiune radio de mai multe ore de vorbit fără noimă cu ceva muzică spicuită.
gasconheart Nu ştiam că ai fost primul! Dragi cititori, avem un faimos aici!
Şi mie îmi place sa apuc un microfon şi să pălăvrăgesc la întâmplare. În esenţă, asta este the Gascony Show.
tomasino Da! Eu încă mai fac emisiuni aşa din când în când. E foarte amuzant.
Mi-am petrecut aşa mult timp învăţând să configurez pulseaudio la Linux ca să emit şi din microfonul meu şi audio de la calculator încât pur şi simplu nu pot să mă las de tot cu emisiunile. Nu ştiam ce fel de emisiune vroiam să fac, însă. Alege-ţi Propria Ta Aventură a avut succes pentru ca era interactivă şi eu vroiam aia din nou cu adevărat.
Căutarea de activităţi radio interactive m-au dus la trivia. Prietena mea cea mai bună organizează o trivie într-un bar din oraşul ei şi asta mi-a dat ideea de a o face online. Cum ar merge? Întărzierea ar fi o problemă?
gasconheart Excelent! Ai plonjat direct în subiectul meu vedetă.
tomasino Ahh, haha! Suntem aşa de sincronizaţi.
Aveam toate ideile nebuneşti despre a crea un portal pe echipe bazat pe web unde oamenii să se alăture împreună şi să ţinem scorul pe echipe.
gasconheart Trivia în baruri este populară în comunitatea vorbitoare de engleză aici în Spania.
tomasino Joacă pe echipe aşa cum se face în SUA?
gasconheart Da, pe echipe.
De când faci această trivie?
tomasino (Îşi caută repede în arhive) Prima mea emisiune a fost în iunie 2020. Pandemia până la urmă m-a motivat să caut mai mult contact uman, presupun. O fac lunar pe ultima duminică a fiecărei luni şi ţine vreo 90 de minute. E cam târziu pentru gaşca europeană, pentru că începe la 23:30 UTC. Majoritatea publicului meu era în SUA pe atunci.
gasconheart Oh! Nu ştiu de ce, dar credeam că e mai vechi!
Cum pregăteşti fiecare show? Cât timp îţi ia să pregăteşti fiecare show? Şi de ce oare tocmai o dată pe lună?
tomasino Bună întrebare! Am câteva lucruri care le fac şi unele reguli pentru mine însumi în legătură cu asta. Am învăţat în timp ce făceam Alege-ţi Propria Ta Aventură (săptămânal) că chiar şi o emisiune simplă care implica a lua o carte şi a o citi urma să necesite efort s-o pregătesc şi eu voi fi ocupat şi o să fie o bătaie de cap. Aşa că, ca să pun o limită la aia pentru mine însumi la emisiunea cu trivia îmi dau maxim 2 ore să mă pregătesc. Îmi pun copilul la culcare şi încep. În prealabil adun o cantitate uriaşă de înterbări şi răspunsuri de cunoştinţă generală de diferite nivele de dificultate într-o foaie de calcul de rezervă pe Google Drive. Folosesc asta pentru cea mai mare parte din conţinutul întrebărilor. Dar în fiecare emisiune încerc să fac ceva deosebit şi unic, aşa că de obicei asta este un segment numit “Ziua de azi în istorie”. Pun 5-10 întrebări despre evenimente istorice care au avut loc în acea dată, şi aia o fac de unul singur. Nu am alte resurse pentru asta decât Wikipedia şi motoarele de căutare. Caut în istorie şi aleg lucruri interesante, încerc să nu se centreze prea mult în SUA, şi fac din ele întrebări pentru trivie. Din când în când găsesc aur şi o întrebare se potriveşte şi pentru audio: o cuvântare, o emisiune radio, un cântec. Îmi place când se întâmplă asta ca să pot s-o emit ca parte din show.
gasconheart Oh, da, asta îmbogăţeşte show-ul tău.
tomasino Şi atunci altfel restul timpului de pregătire este muzică. Aleg un cântec foarte specific pentru introducere şi altul pentru încheiere şi pregătesc piste audio pentru fundal şi folosesc Audacity (sau acum ramificarea lui) pentru a lăsa alea pregătite pentru întreaga emisiune de 90 de minute. Am alea programate să se execute automat când începe emisiunea mea şi aşa nu trebuie să am grijă de ceas. Muzica pentru încheiere îmi indică că emisiunea se apropie de sfârşit.
De asemenea adun alte vreo 10 cântece din care aleg pentru fiecare emisiune şi atunci le pun în momentele oportune. Uneori le şi pot insera cu întrebările. Ceea ce este aproape mereu întâmplător, dar e mişto când se întâmplă. După show iau mp3-ul meu de arhivă şi lista mea de melodii, le prind într-un fişier HTML arhivat, îl pun pe site, şi am terminat! În ansamblu, nu e chiar prea multă muncă.
Chiar şi aşa, am familie şi a agenda lucruri care iau 2 ore ca să le planific şi 90 de minute ca să le emit în fiecare săptămână mi-ar consuma o grămadă de timp. Mi-am dat seama că o dată pe lună mi-ar fi mai uşor şi ar face emisiunea mai deosebită pentru ascultători. E uşor să sari peste ceva când are loc o dată pe săptămână. Oamenii depun mai mult efort dacă este o dată pe lună.
gasconheart De aceea preoţii catolici nu se însoară.
tomasino Hah, chiar.
gasconheart O să avem o trivie săptămânală când o să ieşi la pensie atunci?
tomasino Haha! Poate! Mi-ar plăcea să mă întorc la un show de SF din nou la un moment dat, dar va trebui să-mi folosesc imaginaţia într-un fel mai creativ ca să-i aleg un nume.
gasconheart OK, spune-ne, cum a primit comunitatea tilde, ascultătorii, primul tău show trivia?
tomasino A fost un succes uriaş de la bun început. Eu lucrez în marketing şi a crea promo-uri, a scoate reclame, şi a face reclamă la lucruri timp de câteva săptămâni înaintea să începem s-a adăugat la o mare mulţime şi o grămadă de energie. Vroiam să-l fac să se simtă energic, şi ca oamenii să se entuziasmeze, aşa că am decis să folosesc muzică veselă din anii ’50 ca acompaniament, ceea ce de asemenea a fost de mare ajutor. Încurajam pe cei care pot să-şi aducă băutura şi să se distreze. Apropo, doar să te distrezi este altă din acele reguli pentru mine însumi care le-am menţionat.
gasconheart Oh, eu unul mereu gust din lichiorurile mele când particip la emisiunea ta.
tomasino Când planificam emisiunea am căutat mai multe modele cum nopţile de trivie puteau să fie organizate. Am menţionat că stilul pe echipe era popular în SUA şi la început mă concentram o grămadă la asta. Dar se tot percepea şi forţat şi greşit. M-am întors la lozinca mea “Doar să te distrezi” şi până la urmă am eliminat toate alea: regulile, echipele, structura. Vroiam interactivitate. Aia era important. Dar a ţine un scor în realitate nu este necesar pentru asta. Aşa că acum când îmi formulez întrebările îi îndemn pe oameni să tasteze răspunsurile cât de repede pot în canalele publice de IRC, dar nu ţinem un punctaj. Cel puţin nu eu. Uneori toată lumea răspunde corect, alteori nimeni. În realitate asta nici nu contează. Ca toată lumea să vadă ceea ce scriu ceilalţii stârneşte vreun comentariu care se dezvoltă paralel cu emisiunea, ceea ce o face să funcţioneze cu adevărat. Am înregistrări cu emisiunile mele care oamenii pot să le asculte oricând. Se întâmplă de asemenea ca unii să nu ajungă la timp pentru emisiune şi încearcă să asculte din maşină sau de unde o fi. Dar nu este acelaşi lucru fără gaşcă. Sunt evenimente în direct unde e vorba de a te conecta cu oamenii, şi aia îmi place foarte mult.
gasconheart Românii sunt destul de competitivi la trivia, au nevoie de un punctaj.
tomasino Haha, e nemaipomenit şi aşa. Poate unii din ei o să vină pentru o trivie uşoară şi relaxantă la tilderadio uneori ca să-şi ia un răgaz.
gasconheart Eu sunt obişnuit cu aia, de aceea eu sunt singurul mitocan care din când în când strigă “eu am fost primul! eu am fost primul!” în emisiunea ta.
tomasino Haha.
gasconheart O să-i invit la emisiunea ta.
tomasino Este distractiv să incluzi şi acel fel de energie! Îmi plac diferitele reacţii pe care le avem.
gasconheart Sper că mulţi jucători români de trivie o să citească asta, dar probabil ca o vor citi şi admini de IRC româneşti. Aşadar, pentru încheiere, ce sfat ai da unui român care deţine un server IRC dacă vrea să facă o trivie ca a ta? Multe din acele servere IRC româneşti au de asemenea canale audio, unde de obicei pun muzică toată ziua.
tomasino Bună întrebare. Hmmm….
gasconheart Întrebările ar trebui centrate pe subiecte româneşti…?
tomasino O “emisiune” este mai multe lucruri în acelaşi timp. E o atmosferă, acţiunile, comentariul, compromisurile. În cea mai mare măsură e vorba de a conecta pe cel sau cei care conduc emisiunea cu publicul şi ocazional pe ascultătorii unii cu alţii. Trebuie să-i abordezi într-un fel care să funcţioneze pentru acel grup particular. Te poţi specializa făcând lucruri relevante pentru interesele lor, sau poţi folosi ceea ce ştii despre personalitatea lor ca să tuse le exploatezi reacţiile. Cred ca sfatul meu general cel mai bun este să se uite la toate uneltele la dispoziţia lor care sunt unice in situaţia lor. Dacă ai un canal audio, de ce nu-l foloseşti? Ce altceva poţi face pe IRC care nu poţi face în altă parte? Link-uri? Culori? Acţiuni multi-canal? Orice o fi, gândeşte-te dacă poţi maximiza mijlocul tău. Să cauţi angajament şi Doar Să Te Distrezi.
gasconheart Asta a fost grozav.
tomasino Da!
gasconheart Mie mi-ar plăcea ca acest interviu să fie o punte între emisiunea ta şi românii.
tomasino Oh, am o întrebare pentru cititorii tăi înaintea să încheiem.
gasconheart Poftim.
tomasino Fiindcă sunt în Islanda, m-am gândit să întreb… ce locaţie geotermală islandeză are acelaşi nume ca un film din 1980? :)
gasconheart Oh, omule… Habar n-am.
tomasino Pot să strige răspunsul la mine intr-o emisiune viitoare!
gasconheart Sigur! Sau pot să-l pună aici jos în caseta de comentarii.
tomasino Da!
gasconheart Bine, Tomasino, mulţumesc frumos pentru timpul acordat, şi multă baftă cu toate proiectele tale. Numai bine.
tomasino Mulţumesc! La revedere!
Choose Your Own Adventure arhivat (link numai pentru protocolul gopher)
Ce este Gopher, un video clip de Tomasino
Ce este Tildeverse, un video clip de Tomasino
Scrieţi-ne la gasconheart@sdf.org.