Trivia pe comunitatea IRC a lui Gasconheart!

Click aici ca să intraţi pe chat de pe kiwi


Nici un român nu a participat în crearea acestei trivii :)

Trivia asta a fost creată de doi sudamericani? Poftim? :)

Veni să jucaţi trivia!. Băiatul sălbatic a creat un joc trivia pentru comunitatea noastră, bazat pe acest bot în Python. Jocul este în româneşte, câteva mii de întrebări le-am făcut noi înşine, altele le-am preluat din surse deja existente, kizzi a contribuit cu 18.000 întrebări care s-a chinuit un an de zile să le creeze sau să le adune, şi suparel ne-a cedat vreo 45.400 de întrebări. Lucrăm fără răgaz să creem noi întrebări aproape zilnic, şi ca să corectăm greşelile la întrebările vechi.

Jocul este destul de rapid şi dinamic. Nu e pauză între întrebări. Distracţia este garantată! Puteţi descărca versiunea noastră a jocului aici.

Întrebările pe care le-am creat noi pentru jocul trivia le considerăm din domeniul public. Dacă ai propria ta trivie şi vrei să incluzi întrebările noastre, scrie-ne, îţi vom trimite gratuit întrebările noastre cu plăcere, cu singura rugăminte să menţionezi pe trivia ta originea acestor întrebări.

Răspunsurile sunt fără diacritice. La întrebări acest lucru este mai variabil, dar este irelevant pentru dinamica jocului. Totuşi, încercăm să uniformizăm asta.

Se înţelege prin trivia un joc de întrebări şi răspunsuri, întrebările fiind de cultură generală. În experienţa mea, dacă un joc de trivia online pe un server IRC ar include numai întrebări de cultură generală, acesta ar fi repetitiv. Un joc cu o bază de date de vreo 50.000 de întrebări este repetitiv şi este totodată menit să includă multe întrebări din domenii specializate şi minoritare. Dacă ar fi vorbă de un concurs scurt, 50.000 de întrebări ar fi multe, fără îndoială. Poate cu câteva mii ar fi de ajuns, şi, mai mult, ar permite ca jocul să includă numai întrebări de calitate, de cultură generală.

Ori nu asta este realitatea la jocurile trivia pe chaturi IRC. Jocul acesta poate crea o adicţie de lungă durată. Unii joacă trivia pe canale IRC de ani de zile. Chiar de zeci de ani. În aceste condiţii, plăcerea de a juca trece peste distracţia de a îşi pune la încercare cultura generală. Oamenii găsesc plăcere în însuşi jocul repetitiv! Chiar dacă se numeşte “trivia”, acest joc a devenit un joc de memorie.

Acum, în anul 2022, încă mai sunt întrebări de genul “cine este preşedintele Statelor Unite?”, răspunsul fiind “George Bush Jr.”. Multe întrebări au fost pur şi simplu traduse din engleză, din jocuri care apelau la cultura generală a americanilor din anii ’90. Chiar şi aşa … jocul este distractiv.

Ce să spun şi despre nenumăratele greşeli evidente! În jocurile trivia pe IRC care există pe net, sunt o grămadă de întrebări evident greşite. Nimeni nu le-a corectat. Jucătorii s-au obişnuit cu asemenea greşeli, şi după atâţia ani (decenii!) parte din farmecul jocului a devenit a memora greşelile la răspunsuri. (Noi facem un efort, totuşi, pentru a corecta asemenea greşeli.)

Mi s-a reproşat că faptul că am inclus mii de întrebări cu geografia braziliană, istoria şi cultura sudamericană, spaniolă şi franceză etc., ruinează din spiritul jocului de trivia. Tot ceea ce pot spune este că sunt dispus să redenumesc jocul, fiindcă, este adevărat, “trivia” face referire la un joc de întrebări şi răspunsuri care testează cultura generală a jucătorilor. Pe măsura posibilităţilor noastre, o să mai adăugăm întrebări despre subiecte mai puţin cunoscute sau chiar obscure. Sunt convins că pe măsură ce jucătorii o să se obişnuiască cu aceste întrebări şi răspunsurile lor, asemenea întrebări o să facă parte din normalul jocului.

Mă folosesc de experienţa trecută. Dacă jocul acesta a fost o “trivie” adevarată, în sensul strict al cuvântului, a fost doar pe o scurtă perioadă în anii ’90. Probabil că primii jucători de trivia au avut parte de o trivie adevărată. Şi probabil sunt ultimii care au avut şi vor fi avut parte de aşa ceva. Orice “trivie adevărată” este menită să aibă în acelaşi timp jucători veterani şi jucători noi. Ori, în asemenea combinaţii, are avantajul acela care are rucsacul cel mai greu, care deja ştie pe dinafară răspunsurile. Practic nu se mai poate “dori” ca acest joc să fie o trivie adevărată, de calitate. Noii jucători o să coincidă musai cu veteranii. Dacă jocul ar include numai întrebări de cultură generală, veteranii ar avea un avantaj evident, chiar dacă un nou sosit are aceeaşi cultură generală, sau chiar una şi mai bogată. A adăuga zeci de mii de întrebări noi, ce-i drept, despre subiecte minoritare, contribuie la a reduce acel avantaj al veteranilor şi, în plus, face jocul mai puţi repetitiv. Asta am învăţat eu de la cel puţin 20 de ani de trivia online.

Sistemul de acordare de puncte

De cele mai multe ori se întâmplă să existe un grup de jucători activi, şi o majoritate care doar vizitează canalul, ori care vizitează canalul şi răspunde la puţine întrebări. Jucătorii activi se adună de obicei în partea de sus a clasamentului, deşi nu numai. Jucătorii mai bine plasaţi în clasamenti uşor pot deveni greu sau imposibil de ajuns pentru noii veniţi. Unui nou venit de obicei nu-i rămâne decât să aştepte ca adminii să reseteze scorurile la zero şi pe urmă să revină să joace.

În octombrie 2023 am introdus un nou sistem de acordare de puncte. Trebuia implementat un sistem ca să încurajeze pe noii veniţi să stea, să rămână, şi să joace, cu şanse reale de-a ajunge sus în clasament. Trebuia introdus un sistem de bonus. O dată luată decizia de-a introduce un sistem de puncte bonus, trebuia decis ce anume se vrea să fie răsplatit.

Sistemul nostru de acordare de puncte este complex, şi se aplică numai dacă se depăşeşte o cantitate critică de jucători. Înainte să se ajungă la acea masă critică, punctele se acordă tuturor jucătorilor fără bonusuri.

Este o cunoscută (şi veche, şi adictivă!) trivie care are bonusuri la cantitatea de răspunsuri corecte consecutive. Nu numai atât, bonusul creşte exponenţial pe măsură ce se adună răspunsuri corecte consecutive. Trivia aceea răsplăteşte pe acela care joacă singur, fără opoziţie, cel mai mult timp. O dată aveam insomnie, am jucat noaptea târziu peste trei ore la rând, singur şi fără opoziţie, şi am adunat peste cincizeci de milioane de puncte. Nu numai jucătorii din partea de jos a clasamentului, ci pur şi simplu absolut toţi ceilalţi, au rămas fără posibilitatea reală de a-l ajunge pe jucătorul cu nr. 1 în clasament.

Sistemul nostru de bonusuri trebuia să fie opusul aceluia. Cu schimbările introduse în octombrie 2023, jucătorii plasaţi mai jos în clasament iau mai multe puncte decât cei de sus în clasament. Pe măsură ce jucătorii urcă poziţii în tabel, iau din ce în ce mai puţine puncte bonus, iar cei mai bine clasaţi pe tabel iau puncte fără să se adauge nici un bonus.

Pe scurt: jucătorii plasaţi în partea de jos în clasament iau mai multe puncte decât cei de sus în clasament. Pe măsură ce jucătorii urcă poziţii în tabel, iau din ce în ce mai puţine puncte, iar cei mai bine clasaţi pe tabel iau puncte fără să se adauge nici un bonus!.

Nu numai atât: pe măsură ce jucătorii din top-ul clasamentului adună şi adună puncte, aceştia fac ca bonusul restului jucătorilor, al tuturor să crească.

Cu acest sistem, un jucător bine plasat în clasament nu poate să “doarmă” şi să înceteze să joace săptămâni întregi în timp ce rămâne nemişcat în clasament. Cu acest sistem, bunii jucători trebuie să joace întruna pentru a-şi păstra locul, unu la mână pentru că iau puncte fără bonus, şi doi pentru că pe măsură ce adună puncte fac să crească bonusul tuturor celorlalţi jucători. Acest sistem nu răsplăteşte odihna, ci jocul constant.

Vă place ideea? Faceţi click aici ca să jucaţi chiar acum!

Explic adminilor care vor să implementeze această trivie la ei care sunt parametrii care trebuie definiţi. În fişierul config.py veţi găsi următorii parametri:

BASE_POINTS este punctul de bază. Noi l-am pus la 10. Trivia arată patru indicii, aşadar, pornind de la BASE_POINTS se calculează celelalte trei puncte acordate pentru un răspuns corect după al doilea hint, după al treilea şi după al patrulea.

MIN_USERS_FOR_PRIVILEDGE este cantitatea minimă de jucători incluşi în ranking cu care să înceapă să se aplice acest set complex de reguli de acordare de puncte. Dacă este o trivie populată, cu 500 de jucători în clasament, această variabilă ar trebui setată, probabil, între 50 şi 150. Dacă este o trivie cu 30 de jucatori, acest prag ar trebui să fie mai mic, de exemplu între 5 şi 10. Notaţi că dacă puneţi o cifră nerealist de mare, ca de exemplu zece mii, sistemul nostru de acordare de puncte nu este activat niciodată, deci, ar fi un sistem obişnuit de acordare de puncte constante.

UNPRIVILEDGED_GROUP indică ce parte din top-ul clasamentului este folosită pentru a calcula bonusul celorlalţi jucători. Noi am pus 10, ceea ce inseamnă să ia primii zece jucători din clasament. Punctele acestui grup de jucători (primii zece în cazul nostru) se folosesc pentru a calcula bonusurile. Jucătorii din acest grup nu iau bonus, ci doar puncte.

MAX_POINTS = increasing. Dacă în loc de increasing se pune o cifră, sistemul de a calcula bonusurile nu mai este dinamic, adică raportat la grupul de control (în cazul nostru primii zece jucători din top). Cu o cifră, sistemul de bonusuri ar fi static. Are sens ca această variabilă să fie mai mare decât punctele de bază.

Scoruri arhivate: Primul sezon

Felicitări lui Mystique care este prima noastră campioană!

Iată scorurile generale înregistrate între 1 ianuarie 2021 şi 2 aprilie 2022:

username         score
------------------------ -----
Mystique         20236
gasconheart        13051
flash           2052 
CelMaiRau         566 
Xela           425 
Hela           358 
Kminia          328 
georgia          252 
orangeFlu         249 
vizi           207 
organFly         187 
glace           102 
mib_tx9ngp        90  
Profilq          81  
tgasconheart       65  
OldFirehand        39  
mib_621ahf        38  
Eis            35  
Ea_de_nicaieri      34  
limacourt         28  
gabriel          25  
mib_6b90k3        22  
web__test__gascon     20  
hgasconheart       19  
kminia          19  
mobile_gascon       18  
Ilinca          16  
xela           16  
mib_ioa4sx        15  
Girasole         14  
camelia          14  
mib_na0saq        13  
gascon_mibbit       12  
mib_rz1pjo        11  
gascon          10  
mobile__gascon      10  
mib_308n93        9  
mib_hk7ps5        9  
nigra           9  
mib_culupg        8  
mib_jekdb8        8  
mib_d8f8ez        7  
mib_e2eqjv        7  
mib_p0wrje        7  
kickul          6  
mib_d40r6a        6  
mib_wqfvp7        6  
mib_zyds4m        6  
xela67          6  
Ad3lina          5  
gascon_windows10_testing 5  
mgasconheart       5  
mib_7peidg        5  
mib_kr9fjv        5  
mib_y368ys        5  
bicha           4  
CatalinSmart       3  
LuckyShadow        3  
Shield          3  
caty           3  
gasconheart2       3  
green           3  
hapciu          3  
kminia1          3  
mib_4rfj8p        3  
mib_5182r3        3  
mib_5w6xzt        3  
mib_8buvnl        3  
mib_ddho1v        3  
mib_pxt928        3  
mib_wb4757        3  
mib_xddb5m        3  
andr3y          2  
gascon__w10        2  
mib_acva2q        2  
mib_g0gsrl        2  
mib_gpdilw        2  
mib_ovi8cd        2  
mib_p7pgpv        2  
mobile_gabriel      2  
gasconWebTest       1  
mamasita         1  
mib_6k75j6        1  
mib_uwivgn        1  
suparel          1  
vgasconheart       1  


Al doilea sezon

Felicitări, Glamour, noua noastră campioană!

Al doilea sezon cuprinde aproape doi ani, de pe 3 aprilie 2022 până pe 15 martie 2024. Notaţi că la jumătatea sezonului am introdus noul sistem de acordare de puncte. Notaţi, de asemenea, că pentru testarea noului sistem am folosit multe nick-uri fantomă, adică care nu reprezintă jucători reali.

username     score
--------------- -----
Glamour     6152 
gasconheart   5824 
newmann     1966 
nibbles     1399 
blue       1370 
satan      1288 
negreanu     1153 
artist      1127 
cantacuzinho   1024 
yellow      1018 
john       1014 
building     1000 
green      1000 
patrick     994 
belzebub     982 
biden      900 
kennedy     900 
paul       900 
ringo      900 
chumbawamba   800 
harrison     800 
jack       800 
london      800 
manfred     800 
wembley     800 
vizi1      753 
english     700 
french      700 
joe       700 
murr       700 
peter      700 
salvatore    700 
vulcano     700 
nasty      676 
sow       655 
boneless     623 
bob       600 
chicken     600 
cow       600 
god       600 
mom       600 
priest      600 
kyle       579 
jesus      500 
lord       500 
stan       500 
Cristina49    439 
sexy       435 
iosif      400 
pig       400 
gasconh3art   375 
heart      364 
charlton     341 
pitanga     288 
lincoln     267 
Lemongirl    258 
leonidas     242 
using      226 
nelson      217 
fountain_pen   205 
mattf      182 
carter      171 
nemernic     168 
hero       167 
JehovahsMonger  162 
capanga     156 
monkey      156 
elephant     147 
carnival     145 
tolstoi     141 
naninga     135 
almussafes    129 
smithsonian   125 
scientist    111 
planet      109 
boizinho     108 
morty      103 
garoto      102 
Brady      101 
dallas      93  
kem       90  
wrath      82  
equilibrium   81  
bouvier     80  
kolisi      78  
last       77  
stud       77  
vizi       76  
aznar      59  
soriano     57  
lisa       54  
Oarecare     53  
cuzinho     53  
kafka      52  
agronomia    51  
papa_smurf    51  
tijolo      50  
vizitator2    48  
beast      46  
versul      46  
clujean     45  
deputy_gascon  45  
burns      43  
flanders     43  
Maria      41  
boom       39  
PalmarianBishop 38  
bacon_      37  
triptic     36  
mahomes     34  
carlinga     33  
supervisor    33  
trenchcoat    33  
nibbana     32  
mrpresident   31  
Abc       30  
Spring      30  
fairview     30  
gold       30  
nautilus     30  
carrot      28  
gasconheart2   26  
beth       24  
palmarian__pope 20  
snail      20  
webguest44    20  
enemy      19  
someone     18  
Ion       15  
julian      13  
vincent     12  
kropotkin    10  
vitellus     6  
Orange      2  
zeita      1  


Flag Counter


Home page · Email us at gasconheart_irc_chat@gmx.com.