Bun venit pe serverul IRC al lui Gasconheart

Trivia

Puteţi veni aici ca să jucaţi trivia. Băiatul sălbatic a creat un joc trivia pentru noi, bazat pe acest bot în Python. Jocul este în româneşte, câteva mii de întrebări le-am făcut noi înşine, altele le-am preluat din surse deja existente, kizzi a contribuit cu 18.000 întrebări care s-a chinuit un an de zile să le creeze sau să le adune, şi suparel ne-a cedat vreo 45.400 de întrebări din serverul său. Lucrăm fără răgaz să creem noi întrebări aproape zilnic, şi ca să corectăm greşelile la întrebările vechi.

Jocul este destul de rapid şi dinamic. Nu există bonus acumulat, ceea ce evită conflicte între jucători. Distracţia este garantată! Puteţi descărca versiunea noastră a jocului aici.

Întrebările pe care le-am creat noi pentru jocul trivia le considerăm din domeniul public. Dacă ai propria ta trivie şi vrei să incluzi întrebările noastre, scrie-ne. Îţi vom trimite întrebările noastre cu plăcere.

Răspunsurile sunt fără diacritice. La întrebări acest lucru este mai variabil, dar este irelevant pentru dinamica jocului. Totuşi, încercăm să uniformizăm asta.

Se înţelege prin trivia un joc de întrebări şi răspunsuri, întrebările fiind de cultura generală. În experienţa mea, dacă jocul de trivia online pe un server IRC ar include numai întrebări de cultură generală, acesta ar fi repetitiv. Un joc cu o bază de date de vreo 50.000 de întrebări este repetitiv şi este totodată menit să includă multe întrebări din domenii specializate şi minoritare. Dacă ar fi vorbă de un concurs scurt, 50.000 de întrebări ar fi multe, fără îndoială. Poate cu câteva mii ar fi de ajuns, şi, mai mult, ar permite ca jocul să includă numai întrebări de calitate, de cultură generală.

Ori nu asta este realitatea la jocurile trivia pe chaturi IRC. Jocul acesta poate crea o adicţie de lungă durată. Unii joacă trivia pe canale IRC de ani de zile. Chiar de zeci de ani. În aceste condiţii, plăcerea de a juca trece peste distracţia de a îşi pune la încercare cultura generală. Oamenii găsesc plăcere în însuşi jocul repetitiv! Chiar dacă se numeşte “trivia”, acest joc a devenit un joc de memorie.

Acum, în anul 2022, încă mai sunt întrebări de genul “cine este preşedintele Statelor Unite?”, răspunsul fiind “George Bush Jr.”. Multe întrebări au fost pur şi simplu traduse din engleză, din jocuri care apelau la cultura generală a americanilor din anii ’90. Chiar şi aşa … jocul este distractiv.

Ce să spun şi despre nenumăratele greşeli evidente! În jocurile trivia pe IRC care există pe net, sunt o grămadă de întrebări evident greşite. Nimeni nu le-a corectat. Jucătorii s-au obişnuit cu asemenea greşeli, şi după atâţia ani (decenii!) parte din farmecul jocului a devenit a memora greşelile la răspunsuri. (Noi facem un efort, totuşi, pentru a corecta asemenea greşeli.)

Mi s-a reproşat că faptul că am inclus mii de întrebări cu geografia braziliană, istoria şi cultura sudamericană, spaniolă şi franceză etc., ruinează din spiritul jocului de trivia. Tot ceea ce pot spune este că sunt dispus să redenumesc jocul, fiindcă, este adevărat, “trivia” face referire la un joc de întrebări şi răspunsuri care testează cultura generală a jucătorilor. Pe măsura posibilităţilor noastre, o să mai adăugăm întrebări despre subiecte mai puţin cunoscute sau chiar obscure. Sunt convins că pe măsură ce jucătorii o să se obişnuiască cu asemenea întrebări şi răspunsurile lor, asemenea întrebări o să facă parte din normalul jocului.

Mă folosesc de experienţa trecută. Dacă jocul acesta a fost o “trivie” adevarată, în sensul strict al cuvântului, a fost doar pe o scurtă perioadă în anii ’90. Probabil că primii jucători de trivia au avut parte de o trivie adevărată. Şi probabil sunt ultimii care au avut şi vor fi avut parte de aşa ceva. Orice “trivie adevărată” este menită să aibă în acelaşi timp jucători veterani şi jucători noi. Ori, în asemenea combinaţii, are avantajul acela care are rucsacul cel mai greu, care deja ştie pe dinafară răspunsurile. Practic nu se mai poate “dori” ca acest joc să fie o trivie adevărată, de calitate. Noii jucători o să coincidă musai cu veteranii. Dacă jocul ar include numai întrebări de cultură generală, veteranii ar avea un avantaj evident, chiar dacă un nou sosit are aceeaşi cultură generală, sau chiar una şi mai bogată. A adăuga zeci de mii de întrebări noi, ce-i drept, despre subiecte minoritare, contribuie la a reduce acel avantaj al veteranilor şi, în plus, face jocul mai puţi repetitiv. Asta învăţ eu de la cel puţin 20 de ani de trivia online.

Scoruri arhivate

Felicitări lui Mystique care este prima noastră campioană!

Iată scorurile generale înregistrate între 1 ianuarie 2021 şi 2 aprilie 2022:

username         score
------------------------ -----
Mystique         20236
gasconheart        13051
flash           2052 
CelMaiRau         566 
Xela           425 
Hela           358 
Kminia          328 
georgia          252 
orangeFlu         249 
vizi           207 
organFly         187 
glace           102 
mib_tx9ngp        90  
Profilq          81  
tgasconheart       65  
OldFirehand        39  
mib_621ahf        38  
Eis            35  
Ea_de_nicaieri      34  
limacourt         28  
gabriel          25  
mib_6b90k3        22  
web__test__gascon     20  
hgasconheart       19  
kminia          19  
mobile_gascon       18  
Ilinca          16  
xela           16  
mib_ioa4sx        15  
Girasole         14  
camelia          14  
mib_na0saq        13  
gascon_mibbit       12  
mib_rz1pjo        11  
gascon          10  
mobile__gascon      10  
mib_308n93        9  
mib_hk7ps5        9  
nigra           9  
mib_culupg        8  
mib_jekdb8        8  
mib_d8f8ez        7  
mib_e2eqjv        7  
mib_p0wrje        7  
kickul          6  
mib_d40r6a        6  
mib_wqfvp7        6  
mib_zyds4m        6  
xela67          6  
Ad3lina          5  
gascon_windows10_testing 5  
mgasconheart       5  
mib_7peidg        5  
mib_kr9fjv        5  
mib_y368ys        5  
bicha           4  
CatalinSmart       3  
LuckyShadow        3  
Shield          3  
caty           3  
gasconheart2       3  
green           3  
hapciu          3  
kminia1          3  
mib_4rfj8p        3  
mib_5182r3        3  
mib_5w6xzt        3  
mib_8buvnl        3  
mib_ddho1v        3  
mib_pxt928        3  
mib_wb4757        3  
mib_xddb5m        3  
andr3y          2  
gascon__w10        2  
mib_acva2q        2  
mib_g0gsrl        2  
mib_gpdilw        2  
mib_ovi8cd        2  
mib_p7pgpv        2  
mobile_gabriel      2  
gasconWebTest       1  
mamasita         1  
mib_6k75j6        1  
mib_uwivgn        1  
suparel          1  
vgasconheart       1  

Flag Counter


Acest server a fost creat cu Linux, Vim, pandoc, UnrealIRCd, Nginx, Mibbit și Kiwi IRC. Fişierul css a fost preluat de la Tilde Club